ZZP’er in de tandheelkunde *
Werken als ZZP’er in de tandheelkunde – strengere handhaving per januari 2025
In dit blog bespreken we belangrijke thema’s en recente ontwikkelingen rondom het werken als ZZP’er in de tandheelkunde en de impact op opdrachtgevers zoals tandartspraktijken.
Ook de tandheelkundige sector in Nederland heeft de laatste jaren een sterke toename gezien van zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Tandartsen en mondhygiënisten kiezen steeds vaker voor een zelfstandige positie vanwege de flexibiliteit en de mogelijkheid om hun eigen werktijden en tarieven te bepalen. Tegelijkertijd zijn er veel wettelijke en fiscale ontwikkelingen die invloed hebben op hun positie. Zoals de laatste tijd veel in de media ook naar voren komt.
Wat betekent werken als ZZP’er in de tandheelkunde?
Veel tandartsen en mondhygiënisten werken als ZZP’er bij een praktijk. Dit biedt voordelen, zoals flexibiliteit voor beide partijen maar brengt ook risico’s met zich mee. De Belastingdienst en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaan per januari 2025 strengere controles uitvoeren om schijnzelfstandigheid aan te pakken, een constructie waarbij zelfstandigen in feite functioneren als werknemers zonder de bijbehorende bescherming.
De Wet DBA en handhaving door de Belastingdienst
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) was bedoeld om meer duidelijkheid te verschaffen over het verschil tussen werknemers en zelfstandigen. Sinds 2016 is de handhaving hiervan echter grotendeels opgeschort, wat het moratorium wordt genoemd. Vanaf 1 januari 2025 wordt dit handhavingsmoratorium opgeheven, wat betekent dat de Belastingdienst weer strenger zal controleren op schijnzelfstandigheid. Dit houdt in dat tandartspraktijken en andere opdrachtgevers risico lopen op naheffingen als blijkt dat ZZP’ers eigenlijk in loondienst zouden moeten werken.
**Bij gebleken schijnzelfstandigheid zal de Belastingdienst loonheffing (loonbelasting en premies volksverzekering) naheffen bij de opdrachtgever. De opdrachtgever mag deze kosten verhalen op de zzp’er. Op zich is dit geen groot punt, de zzp’er zal een herziening van de aangifte inkomstenbelasting moeten aanvragen. De Belastingdienst zal vervolgens betaalde inkomstenbelasting verrekenen met te betalen loonheffing, zodat de zzp’er niet dubbel belast wordt.
Het risico voor de opdrachtgever is de naheffing van de premies werknemersverzekeringen, de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ongeveer 20%-25% extra kosten) en eventueel pensioen premies. Een behoorlijk risico voor de opdrachtgever aangezien in de wet geregeld is dat deze niet mogen worden verhaald op de werknemer (= voormalig zzp’er). En elk beding dat dit anders regelt is nietig. **Website C02work
Impact op de praktijk
Tandartspraktijken moeten zich voorbereiden op deze nieuwe handhavingsregels. Het is belangrijk om zorgvuldig vast te leggen of een ZZP’er echt zelfstandig is of niet, om financiële risico’s te beperken.
Schijnzelfstandigheid: Wat zijn de risico’s?
Wanneer een ZZP’er in feite als werknemer werkt, spreken we van schijnzelfstandigheid. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel de zelfstandige als de praktijk. De zelfstandige loopt het risico dat hij of zij geen recht heeft op sociale zekerheidsvoorzieningen zoals ziekte- of werkloosheidsuitkering. Voor de praktijk kan schijnzelfstandigheid betekenen dat zij premies en belastingen met terugwerkende kracht moet betalen.
Enkele gevolgen van schijnzelfstandigheid:
• Arbeidsrechtelijke bescherming: Bij schijnzelfstandigheid kunnen ZZP’ers aanspraak maken op ontslagbescherming en vakantiedagen.
• Fiscale gevolgen: De Belastingdienst kan de praktijk verplichten om loonheffingen af te dragen.
• Pensioen en cao-plicht: Mogelijk moet de praktijk met terugwerkende kracht pensioenpremies betalen en een mogelijke cao volgen.
Het juridische kader voor ZZP’er in de tandheelkunde
Er is veel regelgeving die bepaalt wanneer iemand als zelfstandige mag werken of wanneer er sprake is van een dienstverband. Enkele belangrijke rechtszaken en wetgeving verduidelijken dit onderscheid, zoals het Deliveroo Arrest. Lees over het Deliveroo Arrest welke bestaat uit 9 elementen waar naar gekeken wordt of er sprake is van werknemer- of ondernemerschap door de belastingdienst én doe de test!
Tips voor tandartspraktijken: Voorkom schijnzelfstandigheid
Het verminderen van risico’s op schijnzelfstandigheid is cruciaal. Hier zijn enkele praktische tips voor werkgevers:
1. Contractuele afspraken: Maak duidelijke afspraken over de werkzaamheden en zorg ervoor dat deze niet te veel lijken op een dienstverband.
2. Keuzehulp en Risico-inschatting: Gebruik de Keuzehulp van het Ministerie van SZW en stel een risico-inschatting op.
3. Documentatie en facturatie: Leg goed vast welke opdrachten de ZZP’er zelfstandig uitvoert en zorg dat er op factuurbasis wordt gewerkt.
4. Houd rekening met de Wet VBAR: Met deze nieuwe wet, kan de grens tussen werken in loondienst en als zelfstandige nog scherper worden.
Conclusie
De regels en risico’s rondom ZZP-schap zijn aan verandering onderhevig. Het is belangrijk om als tandartspraktijk én als ZZP’er goed op de hoogte te blijven van alle juridische en fiscale verplichtingen en de criteria voor zelfstandigheid. Door heldere afspraken te maken en de nieuwe ontwikkelingen te volgen, kunnen praktijken en zelfstandigen de samenwerking in goede banen leiden.
*Dit artikel is bedoeld als informatief stuk en als tip/advies zonder enig commercieel belang. Het doel is om waardevolle kennis te delen, zodat je beter voorbereid bent en gericht hierover het gesprek aan kunt bij sollicitaties of kennismakingsgesprekken. De bronnen zijn zorgvuldig geselecteerd om de betrouwbaarheid van de informatie te verkrijgen.
Bronnen:
Introductie: De opkomst van ZZP’ers in de tandheelkundige sector:
– Kamer van Koophandel (KvK): Statistieken en trends omtrent ZZP’ers in de zorgsector.
– Belastingdienst: Toelichting over de groei van zelfstandigen in Nederland.
Wat betekent werken als ZZP’er in de tandheelkunde?
– Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW): Uitleg over zelfstandigheid en schijnzelfstandigheid.
– Platform voor de Zorgsector (bijv. Zorgvisie): Trends in ZZP-arbeid binnen de zorgsector.
De Wet DBA en Handhaving door de Belastingdienst
– Belastingdienst: Informatie over de Wet DBA en het handhavingsmoratorium.
– Rijksoverheid: Updates over de aangescherpte handhaving vanaf 2025.
Verhalen naheffingen
– **website C02work
Schijnzelfstandigheid: Wat zijn de risico’s?
– Belastingdienst: Definitie en gevolgen van schijnzelfstandigheid.
– Rechtspraak.nl: Toepassing van de regels in relevante uitspraken, zoals het Deliveroo-arrest.
Meer weten over SOdental?
Wil je graag meer informatie over wie wij zijn en wat wij doen bij SOdental? Ga dan naar onze Over ons pagina!