Deliveroo Arrest *

Handhaving door de Belastingdienst – Deliveroo Arrest

Strengere handhaving door de belastingdienst op ZZP’ers vanaf januari 2025. Het geeft nog al wat gespreksstof ook binnen de tandheelkunde. De belastingdienst gebruikt onder andere het Deliveroo Arrest om te kijken of er sprake is van Loon en gezag. Er wordt op negen elementen getoetst:

1. De aard en duur
Hier wordt gekeken of de werkzaamheden die de opdrachtnemer uitvoert ook door een werknemer (binnen de organisatie) kunnen worden uitgevoerd en wordt er gekeken hoeveel tijd de opdracht kost. Je spreekt van zelfstandig ondernemerschap als het heel specialistisch werk is en niet in de organisatie beschikbaar is of als het een korte opdracht is. Daarnaast staat in artikel 7:610a BW (Burgerlijk Wetboek) dat als iemand drie maanden lang elke week of minstens 20 uur per maand voor een ander werkt tegen betaling, vermoedelijk werkt op basis van een arbeidsovereenkomst.

2. Werkzaamheden en werktijden
Bij dit onderdeel van het Deliveroo Arrest wordt gekeken naar hoe de werkzaamheden en de werktijd wordt bepaald. Worden de opdrachten bepaald door de opdrachtgever? Dan leidt het sneller tot een arbeidsovereenkomst. Of heeft de opdrachtnemer meer vrijheid in de werkzaamheden en werktijden bepalen, dan is dat eerder een zelfstandig ondernemerschap. Je kan hier denken aan; Moet een opdrachtnemer het bedrijf protocol volgen en moet de opdrachtnemer volgends een rooster werken?

3. Inbedding & bedrijfsvoering
Zijn de werkzaamheden ingebed in de organisatie en is de werkende zelf gebed in de organisatie? Als je kijkt naar werknemer schap; Wordt het werk zij aan zij met werknemers verricht, met roostering maar ook met het volgen van bepaalde organisatieregeling en klachtenregeling onder dezelfde organisatie. Bij zelfstandig ondernemerschap zouden de werkzaamheden (specialistisch werk) niet binnen de organisatie zichtbaar moeten zijn en heeft de opdrachtnemer veel vrijheid. De opdrachtnemer voert bijvoorbeeld geen functioneringsgesprekken en is niet verplicht zich aan de interne regels en richtlijnen van de organisatie te conformeren.

4. Persoonlijke arbeid
Voert de opdrachtnemer de opdracht persoonlijk uit? Kan de opdracht overdragen worden aan een werknemer binnen de praktijk of hoeft er niet direct vervanging te komen? Dan spreek je sneller van een arbeidsovereenkomst.

5. Totstandkoming contract
Hoe is het contract tot stand gekomen? Is het een modelcontract of vast contract dat door de opdrachtgever/praktijk wordt opgelegd? Dan lijkt het meer op werknemers schap (want onder gezag). Of is er heel erg onderhandeld over het contract? Dan leidt het al snel tot de conclusie dat er spraken is van zelfstandig ondernemerschap.

6. Bepaling loon en uitbetaling
Hoe wordt het tarief/loon bepaald? Én hoe is de uitbetaling? Het lijkt sneller op werknemer schap als het bijvoorbeeld gaat om een vergoeding per uur en vaste uitbetaling. Je spreekt van zelfstandig ondernemerschap als de betaling bijvoorbeeld per opdracht wordt betaald, op factuurbasis irregulier is en als er met een resultaatverplichting* wordt gewerkt (*de werknemer herstelt zelf gratis de werkzaamheid als deze niet voldoende is verricht).

7. Hoogte beloning
Is het salaris van de opdrachtnemer hoger dan de reguliere werknemer met dezelfde functie binnen de praktijk? Dan spreek je meer over zelfstandig ondernemerschap.

8. Commercieel risico
Weinig tot geen commercieel risico is eerder werknemer schap en veel commercieel risico tot ondernemerschap. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bedrijfsinvesteringen en aansprakelijkheid.

9. Ondernemerschap
De eerste 8 elementen van het Deliveroo Arrest worden binnen de werkrelatie getoetst, dus tussen de werknemer en werkgever. Dit element (9. Ondernemerschap) gaat meer over; Is de opdrachtnemer ook naar buiten toe naar andere opdrachten zichtbaar. Heeft hij/zij bijvoorbeeld een eigen website, als zelfstandig ondernemer een reputatie opgebouwd, zijn er meerdere opdrachtgevers en is hij/zij fiscaal ondernemend?

Doe de test om te kijken hoe dit voor jou is!
www.hetjuistecontract.nl biedt zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers een test waarmee ze de arbeidsrelatie kunnen controleren. Dit hulpmiddel geeft inzicht in de juiste contractvorm en helpt bij het naleven van regels rondom zelfstandigheid en schijnzelfstandigheid. Door deze test te doen, kunnen beide partijen bepalen of ze voldoen aan de regelgeving en de relatie juridisch goed hebben ingericht.

Keuzehulp van de Belastingdienst
De Belastingdienst biedt een keuzehulp aan die helpt bij het vaststellen van de juiste contractvorm. Deze tool kan ondersteunen bij de beslissing of er sprake is van loondienst of zelfstandig ondernemerschap. Dit voorkomt naheffingen of boetes. Het correct beoordelen van de arbeidsrelatie is essentieel om risico’s te beperken en fiscale verplichtingen na te komen. (Meer informatie)

*Dit artikel is bedoeld als informatief stuk en als tip/advies zonder enig commercieel belang. Het doel is om waardevolle kennis te delen, zodat je beter voorbereid bent en gericht hierover het gesprek aan kunt bij sollicitaties of kennismakingsgesprekken. De bronnen zijn zorgvuldig geselecteerd om de betrouwbaarheid van de informatie te verkrijgen.

Bronnen
Deliveroo-arrest
– Webinar van de belastingdienst (donderdag 14 november 2024)
– Personeelsnet: ZZP’er of niet? Nieuwe richtlijnen om arbeidsrelatie te bepalen
Doe de test! (www.hetjuistecontract.nl)
– Hetjuistecontract.nl: Platform voor het controleren van arbeidsrelaties.
– ZZP Nederland: Richtlijnen en checklists voor zelfstandigen en opdrachtgevers.
Keuzehulp van de Belastingdienst
– Belastingdienst Keuzehulp: Beschikbaar via de officiële website van de Belastingdienst.
Conclusie
– Rijksoverheid: Toekomstplannen rondom zzp-schap en relevante wetgeving.
– Kamer van Koophandel: Adviezen voor samenwerking tussen opdrachtgevers en ZZP’ers.

Lees ook:
ZZP’ers in de tandheelkunde*