8 dingen die je driedubbel moet checken voordat je je sollicitatiebrief verstuurt

1. Je spelling en grammatica
Let altijd goed op spel- en typfouten. Er kan altijd een foutje bij zitten die je zelf niet ziet. En de spellingschecker haalt ook niet alle fouten eruit. Vraag altijd aan iemand anders om het na te kijken. Als dat allemaal mislukt: lees het hardop aan jezelf voor. Ja, dat voelt misschien heel gek, maar door te luisteren hoe de zinnen klinken hoor je sneller wat er mis is met een zin.

2. Je brief
Dit doet iedereen: je gebruikt 5 woorden waar je normaal 1 zou gebruiken, omdat je denkt dat je zo nóg beter uit de verf komt. Maar je CV vol zetten met woorden als ‘gepassioneerd’, ’toegewijd’, ‘hardwerkend’ en ‘betrouwbaar’ ziet er misschien uit als een goede keuze, maar je bent eigenlijk bezig ruimte op te vullen die je kunt gebruiken om jezelf écht te verkopen in plaats van woorden te gebruiken die niks over jou zeggen. Vertel de lezer tijdens het schrijven niet wat je bent, maar bewijs het door ze te vertellen wat je allemaal al bereikt hebt en waarom je zo goed bij ze past. Op deze manier kun je ze vertellen wat voor fantastische kwaliteiten je hebt! Onthoud, soms geldt ‘less is more’.

3. De lengte
Je CV is waarschijnlijk langer dan 2 A4’tjes, omdat er allemaal dingen in staan die je niet nodig hebt. Hoe ouder je wordt, hoe minder mensen geven om je baantje bij de supermarkt. Zet alleen de baantjes en cursussen in je CV die ook belangrijk zijn voor die baan.

4. Het bestandsformaat
Je hebt misschien de beste, meest creatieve lay-out op aarde gemaakt, maar daar heb je niks aan als je toekomstige werkgever het bestand niet kan openen. Ga voor de standaard formaten als .doc of .pdf. Zorg ook dat je 100 procent zeker weet dat het ook écht het bestand is wat je erbij wilde doen.

5. De afsluiter
Denk je dat ‘groet’ de beste optie is? Niet altijd! Tegenwoordig is de toon van sollicitatiebrieven wel íéts losser, dus je hoeft niet voor de kortste optie te gaan. Niet dat je het nu maar op ‘groetjes’ moet gooien, maar ‘Met vriendelijke groet’ werkt altijd goed.

6. Je social media
Ook al heb je je Twitter-naam nergens vermeld in je sollicitatiebrief en CV, als je naam eenmaal in hun inbox verschijnt, word je meteen gegoogeld. Dus misschien is het slim om je social media-accounts eens onder de loep te nemen voordat je op ‘verzenden’ drukt en er een dronken foto van Twitter bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. We zeggen niet dat je op elk kiekje strak in pak achter je bureau moet zitten, ook vakantiefoto’s of andere foto’s zijn helemaal oké. Maar foto’s van jou met 11 shotjes, nou, liever niet. Ben je op Facebook in allerlei foto’s getagd? Zorg dan tenminste dat je account op privé staat.

7. Het onderwerp
Meestal geven vacatures wel een referentienummer of onderwerp aan wat je moet gebruiken, dus check dat altijd even goed als je je mailtje aan het voorbereiden bent. Bedrijven krijgen tegenwoordig vaak honderden sollicitaties voor een vacature, dus als je je niet aan hun onderwerp houdt, belandt je mail waarschijnlijk meteen in de prullenbak.

8. Je contactgegevens
Check je e-mail en telefoonnummer ongeveer 30.000 keer. Denk je eens in: één nummer verkeerd en je krijgt nóóit een telefoontje als ze je op een gesprek uit willen nodigen!