6 dingen die je professioneel gezien beter niet kan doen op social media

1. Zeuren over je baan/collega’s/baas.
Veel mensen denken er niet over na als ze een tweet verzenden over de rotdag die ze hebben gehad op het werk. Maar deze staat niet voor niks op nummer 1: zeuren of negatieve opmerkingen maken over je werk – of dat nu is ‘echt geen zin om naar kantoor te gaan’ of ‘verveel me dood op mijn werk’ is – is een no-go. Je maakt jezelf er totaal niet populair mee bij je baas en collega’s.

2. Veel te veel informatie delen.
Weet welke informatie je het wereldwijde web in kan sturen en welke informatie echt privé is. Praat over relatieproblemen of persoonlijke problemen in een apart gesprek, in plaats van al deze problemen op Facebook te gooien.

3. Al je party-foto’s posten.
Er is niks mis met een vrolijke foto van jou en je vriendinnen op een feest. Maar ziet de foto eruit als The Hangover 2.0? Plaats hem dan maar niet. Veel werkgevers kijken eerst op social media voordat ze iemand aannemen.

4. Jezelf bemoeien met discussies op internet.
Het is goed om je mening te geven, maar blijf weg van nieuwsberichten of topics waarbij het uit de hand loopt en gaat over algemene onderwerpen als religie, ras of politiek. Als je mening beledigend kan zijn, kun je hem beter niet overal op het internet zetten. Ook dit kan namelijk een grote afknapper zijn voor potentiële werkgevers, en kan je zo je droombaan kosten.

5. Een tirade houden.
Het kan heel verleidelijk zijn om je hart uit te storten op Facebook, maar zo lijk je al snel een heel negatief, zeurderig persoon. Houd je emoties voor je – neem diep adem en denk er eerst goed over na voordat je negatieve berichten de wereld in stuurt. Dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op je toekomst.

6. Iets over illegale activiteiten posten.
Of het nu een ‘grap’ is of niet, alles wat je niet zou doen in het bijzijn van of niet zou zeggen tegen de politie hoort niet op social media. Het is de snelste manier om je carrière te verpesten.